Eten in Griekenland

Geplaatst op 28 november 2021 - Geschreven door Toeristisch Kreta

Eten is in Griekenland erg belangrijk. Naast het feit dat Grieken van eten houden, biedt het tafelen een sociaal moment waar vrienden en families bij elkaar komen. Lange tafels vol met eten/drinken, hard gelach en kinderen die rond de tafel rennen is iets wat je in Griekenland vast zult tegenkomen als je uit eten gaat. Net zoals in de films. Het feit dat het eten zo’n belangrijke rol speelt in het dagelijks leven van de Grieken maakt de Griekse keuken zo onwijs goed.

De Griekse keuken

Bij de woorden ‘Grieks eten’ zullen veel mensen gelijk denken aan grote porties vlees. Hoewel Grieken enorm kunnen genieten van een goed stuk vlees, bestaat de Griekse keuken uit veel meer dan dat. Zeker bij de eilanden wordt er veel verse vis gegeten. Het zal je misschien verbazen, maar heel veel Griekse recepten zijn vegetarisch. Een groot deel van de gerechten bestaan uit groenten en peulvruchten.

Wist je dat in Griekenland per persoon meer olijfolie wordt genuttigd dan waar dan ook ter wereld?

De basis van de Griekse keuken is: olijfolie, citroen en enorm veel kruiden. Bijna elk gerecht bevat deze ingrediënten. Er worden veel verse producten gebruikt aangezien veel mensen hun eigen tuintje hebben waaruit ze citroenen, kruiden en tomaten plukken die ze tijdens het koken gebruiken (in de grote steden is dat natuurlijk een stuk minder). De Grieken halen het liefst nog hun vlees bij de slager, brood bij de bakker en bezoeken graag de kleine lokale marktjes.

souvlaki

Eetgewoontes van de Grieken

Zoals eerder vermeld is eten voor de Grieken een belangrijk onderdeel van de dag. Ze nemen hier ruim de tijd voor. Alleen het ontbijt wordt beschouwd als minder belangrijk en wordt vaak overgeslagen of onderweg gehaald. In Griekenland eten mensen twee keer per dag warm. In de middag meestal tussen 12.00 en 15.00 en ´s avonds wordt er vaak niet voor 21.00 uur gegeten. Ben je op bezoek rond etenstijd? Dan sluit je gewoon aan en blijf je bij de familie eten. Grieken zijn heel gastvrij en zullen zelfs beledigd zijn als je niet blijft eten. Er wordt vaak veel gekookt dus er is altijd een portie over voor onverwacht bezoek.

uit-eten-in-griekenland

Uit eten in Griekenland

Grieken houden ervan om uit eten te gaan en dat doen ze vaak. Iedereen heeft weleens in een Grieks restaurant gegeten. Maar als je uit eten gaat in Griekenland bij een lokale tent waar alleen Grieken komen zult je merken dat het heel anders is. Ten eerste, voor 21.00 uur zullen de meeste Grieken niet naar een restaurant gaan. Deze zijn wel vanaf de middag open dus als toerist kan je gewoon vroeg eten als je dat wilt. Grote groepen aan lange tafels en mensen die later aansluiten zijn een veelvoorkomend beeld. De Grieken gaan het liefst naar de taverne. Hier worden allemaal kleine gerechten in het middag van de tafel gezet en iedereen pakt wat hij wilt. Het continu doorgeven van bordjes is iets wat de sfeer vanzelf al veel socialer maakt. Het traditionele “één bord per persoon” en “voor- en nagerecht” kennen ze hier niet. 

Wanneer men klaar is met eten en om de rekening vraagt, wordt er soms een toetje van het huis aangeboden. Kreta staat hier enorm bekend om. Hier is het meer de norm dan de uitzondering. De kans dat je op Kreta geen traktatie krijgt is heel klein. Zowel bij een taverna als bij een restaurant.

grieks-eten

Grieks eten

De keuze in Griekse gerechten is enorm. Vleesgerechten, ovenschotels, vis, groenten, salades en veel meer. Er is voor ieder wat wils. Dat maakt de Griekse keuken misschien ook één van de populairste keukens wereldwijd. De bekendste gerechten zijn pita gyros, mousaka, tzatziki en souvlaki. Lees in onze andere blog meer over de populairste Griekse gerechten die je tijdens je vakantie moet proeven.

Griekse-drank

Griekse drank

Bij eten komt er meestal ook drank op tafel. Over het algemeen wordt er wijn gedronken tijdens het eten. De keuze uit goede Griekse wijnen is enorm. Daarnaast heeft bijna elke taverne zijn eigen wijn die ze daar serveren. Vraag gewoon om een karafje wijn om deze te krijgen. Een bekende wijn die gedurende de zomer wordt gedronken is Retsina.

Naast wijn staat Griekenland uiteraard bekend om zijn Ouzo. Deze anijs drank wordt gedronken in een glas vol met ijsklontjes en wordt gemixt met water (of frisdrank naar keuze). Daar krijgt ouzo zijn troebele kleur van. Na de maaltijd wordt er vaak tsipouro of raki gedronken. Een sterke likeur die helpt bij het verteren.

griekse-koffie

Griekse koffie

In Griekenland wordt er veel koffie gedronken. Voornamelijk ijskoffie is hier populair. Met de hitte van de zomer is dit logisch te verklaren. Hoewel de meeste Europeanen de ijskoffie ‘frappé’ kennen, geven de Grieken de voorkeur aan een ‘freddo espresso’. Dat is een dubbele espresso koud geserveerd. Klinkt misschien raar als je het zo hoort maar het is heerlijk. Ook hier nemen de Grieken de tijd voor en kunnen een uur lang doen om hun koffie te drinken. Als je het niet een keer meemaakt zal je het nooit snappen 😉

De traditionele warme koffie in Griekenland is de Griekse koffie die op het gas wordt gemaakt en in kleine bekertjes wordt geserveerd.

Tot slot

Griekenland is een culinair land waar eten een belangrijke rol speelt in het dagelijks leven. Houdt je van uitgebreid eten, proef je graag nieuwe dingen en wil je de sociale eetcultuur van de Grieken beleven? Dan is Griekenland alleen daarom al de perfecte bestemming voor jou! Het is namelijk de Walhalla voor elke foodie!

Geschreven door Roberto

Roberto is jouw lokale gids. Hij is geboren en opgegroeid op Kreta en kent alle hotspots van het eiland. Met zijn kennis van de Griekse cultuur en zijn grote liefde voor het eiland neemt hij jou graag mee op ontdekkingstour.

» Terug naar overzicht

Regio's binnen Kreta

Plaatsen op Kreta

Bezienswaardigheden op Kreta