De Griekse keuken is om te smullen! De diversiteit, kruidige smaken en de moeite die erin wordt gestopt maken de Griekse keuken zo populair wereldwijd. Iedereen heeft weleens in een Grieks restaurant gegeten. Maar pas wanneer je op vakantie gaat naar Griekenland en bij de lokale restaurantjes gaat eten proef je het ´echte´ Grieks eten. Onderstaand een overzicht van de populairste Griekse gerechten die je tijdens jouw vakantie moet proeven!
1. Moussaka
Moussaka is een traditionele ovenschotel die je zeker moet proeven. Het gerecht bestaat uit lagen van aubergine, aardappels en gehaktsaus. Dit geheel wordt bedekt met vers gemaakte bechamelsaus. De structuur is vergelijkbaar met lasagne maar de smaak is uiteraard heel anders. Dit is één van onze favorieten en we raden je aan om dit tijdens je vakantie te proeven.
2. Pita gyros
Je bent niet in Griekenland geweest als je geen broodje gyros op hebt. In tegenstelling met gyros in een Nederlands restaurant eet je in Griekenland gyros in de hand. Het bestaat uit heerlijk pita broodje met daarin gyros, friet, yoghurt / tzatziki en eventueel nog tomaat en uien voor de liefhebbers. In elke regio zijn ze net iets anders. Kreta staat bekend om zijn grote gyros porties. Met drie euro koop je er één en geloof mij, het is een hele maaltijd 😉
3. Tzatziki
De populairste Griekse saus is uiteraard tzatziki saus. Het tzatziki recept is heel simpel, maar oh zo lekker! Het bestaat uit yoghurt, komkommer, knoflook, olijfolie, peper, zout. Ook hier vind je meerdere variaties van maar deze ingrediënten vormen de basis. Tzatziki is lekker met brood en vlees. Houd je niet van knoflook, dan kan je dit beter overslaan.
4. Griekse salade
Ook de Griekse salade is een gerecht dat simpel maar heerlijk is. Zeker tijdens de zomer wanneer het warm is een frisse salade zoals deze een perfecte keuze. Griekse salade bestaat uit tomaat, komkommer, feta kaas en uien. Per regio vind je varianten met olijven, sla en andere ingrediënten erin. De salade wordt meestal geserveerd met een flinke scheut olijfolie, maar soms moet je die zelf nog toevoegen. Zit er dus nog geen olie in, voeg deze toe en wees er niet zuinig op. Het geeft meer smaak en maakt het smeuïger.
5. Soutzoukakia
Soutzoukakia zijn langwerpige gehaktballetjes gegaard in tomatensaus. Er worden veel kruiden toegevoegd die je goed proeft; die maken dit recept zo speciaal. De gehaktballetjes zijn heel zacht en smelten in je mond. Soutzoukakia wordt meestal geserveerd met frietjes of rijst.
6. Pastitsio
Pastitsio is een pastaschotel met gehakt en bucatini (hole pasta). Deze ovenschotel bestaat uit laagjes pasta, gehaktsaus met bovenop een laag bechamel. Dit gerecht zou je goed met lasagne kunnen vergelijken. Uiteraard zorgen de Griekse kruiden voor een andere smaak. Vraag elke Griek wat zijn top 5 gerechten zijn en ze zullen pastitsio gegarandeerd noemen!
7. Dolmadakia
Dolmadakia zijn gevulde wijnbladeren. De wijnbladeren zijn gevuld met rijst kruiden en soms gehakt. Het is een typisch gerecht dat gemaakt wordt door de Griekse oma’s in de dorpen. Het is misschien wel het meest tijdrovend recept (je staat gemakkelijk 3 uur in de keuken), dat maakt het waarschijnlijk ook zo lekker!
» Terug naar overzicht